Warsztaty kulinarne „Tradycyjne produkty żywnościowe jako ważny element oferty gospodarstw agroturystycznych”

//Warsztaty kulinarne „Tradycyjne produkty żywnościowe jako ważny element oferty gospodarstw agroturystycznych”

Warsztaty kulinarne „Tradycyjne produkty żywnościowe jako ważny element oferty gospodarstw agroturystycznych”

Kolejnym działaniem w ramach realizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie projektu pn. „Dziedzictwo lokalne Gminy Wojciechów – nowoczesne formy dystrybucji”  były warsztaty kulinarne „Tradycyjne produkty żywnościowe jako ważny element oferty gospodarstw agroturystycznych”.

Warsztaty zorganizowane zostały w dniach 18, 19, 20 października 2021 r. dla trzech grup składających się głównie z członków Kół Gospodyń, Klubu Seniora i pozostałych organizacji pozarządowych działających na terenie Gminy Wojciechów. Zajęcia poprowadziła Danuta Czerniec  właścicielka kwatery agroturystycznej „U Kowalowej”, użyczając na ten cel swojej kuchni.  Pod jej kierunkiem uczestnicy warsztatów podzieleni na grupy przygotowali potrawy tradycyjne, z wykorzystaniem produktów uprawianych w przydomowych sadach i ogródkach warzywnych lub przez miejscowych rolników. Były to m.in. pierogi z różnymi rodzajami farszu, kapusta zasmażana, zupa sałatowa  i wiele innych pysznych dań.

Jako materiał szkoleniowy podczas organizowanych warsztatów wykorzystywana była  przygotowana w ramach projektu, broszura „Tradycje kulinarne Ziemi Wojciechowskiej”. Publikacja zawiera tradycyjne przepisy wywodzące się z dziedzictwa kulinarnego Gminy Wojciechów.

Gospodyni pokazywała również sposoby aranżacji i dekoracji potraw, dzięki czemu wszyscy uczestnicy mogli się nauczyć jak podać potrawę wykonaną na podstawie starych receptur aby prezentowała się w sposób apetyczny, odpowiadający współczesnym standardom.

Podczas Warsztatów zostały omówione również możliwości współpracy Kół Gospodyń Wiejskich jako producentów produktów lokalnych z miejscowymi kwaterami agroturystycznymi, lokalami gastronomicznymi i przedstawicielami atrakcji turystycznych.

Wspólne gotowanie kończyło się degustacją przygotowanych potraw. Warsztaty przebiegły w miłej i twórczej atmosferze, a zdobyte umiejętności uczestnicy z pewnością wykorzystają do serwowania zdrowej żywności w sposób apetyczny i zachęcający do spożycia.

 

 

2021-10-21T12:38:19+00:0021 październik, 2021|Categories: Aktualności|