W niedzielę, 18 września 2022 r. na placu przy Wieży Ariańskiej, odbył się Festiwal Smaki Babiego Lata zorganizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie.
Ta nowa impreza promująca tradycje kulinarne Ziemi Wojciechowskiej zgromadziła bardzo wiele osób pragnących posmakować specjałów naszej rodzimej kuchni. Imprezę rozpoczęła prezentacja tradycyjnych potraw w nowoczesnej aranżacji przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich: „Jedyneczki” z Wojciechowa Kolonii Pierwszej, „Lawenda” ze Stasina oraz „Sporniaczanki”. Następnie został przeprowadzony konkurs na Marynaty i Kiszonki do którego zostało zgłoszonych 27 produktów. Konkurs oceniała komisja w składzie Agnieszka Filiks – Restaurator , Piotr Huszcz – Kucharz oraz Roman Czerniec – kowal, oceniając smak, wygląd, aranżację oraz sposób prezentacji serwowanych produktów. Przygotowanych przetworów mogła spróbować również publiczność.
Kolejna atrakcją tego popołudnia był Konkurs „Sztuka Mięsa z Kowadła” organizowany w ramach projektu „Rozwój Gminy Wojciechów w oparciu o dziedzictwo kulinarne oraz tradycje kowalskie” podczas którego członkowie Kół Gospodyń przygotowywały dania mięsne i serwowały je na kowadle. Dla miłośników literatury miłym akcentem tego popołudnia było spotkanie autorskie z Anną Poniatowską, która promowała książkę „Gorzki Smak Dzieciństwa” wydaną przez Siedlisko Sadownia ze Starego Gaju w ramach projektu „Ocalić pamięć” współfinansowanego przez Urząd Gminy Wojciechów. Zebrani z uwagą słuchali zarówno opowieści Autorki jak i pięknego czytania fragmentów książki przez Pana profesora Jana Kłosa. Książka ta, wzbudziła duże zainteresowanie publiczności, tym bardziej, że wiele opowieści w niej zawartych dotyczy historii gminy Wojciechów. Wiele osób zdobyło egzemplarz z autografem Anny Poniatowskiej.
Duże zainteresowanie zgromadzonych widzów wzbudziły warsztaty robienia marynat i kiszonek przeprowadzone przez Krzysztofa Piwowarskiego. Kucharz z czynnym udziałem Pań z Kół Gospodyń pokazywał zasady kiszenia cytryn, gruszek, dyni i cebuli.
Impreza przeplatana koncertami Kapeli Wojciechowskiej trwała do późnego wieczora.
Na zakończenie Festiwalu zostały ogłoszone wyniki konkursu Smaki Babiego Lata „Marynaty i kiszonki”.
Po długich obradach Jury postanowiło przyznać:
I miejsce dla Wioletty Lewtak za „Kiszoną słoninę” , Dwa II miejsca dla: Anny Wójcik za „Sałatkę z patisonem” oraz Beaty Bartoszcze za „Pomidory w zalewie octowej”.
Dwa III miejsca dla: Jadwigi Ozimek za „Paprykę marynowaną” i Zofii Muciek za „Kiszonkę warzywną”. Ponadto nagrody za udział komisja przyznała dla Elżbiety Mirosław, Danuty Niedziela, Krystyny Marcewicz, Katarzyny Jęczeń, Krystyny Twardowskiej, Marianny Miareczka, Renaty Zielonka, Barbary Stępień, Agnieszki Piróg, Haliny Zawadzkiej i Anny Kowalskiej.
Impreza pomimo niezbyt sprzyjającej pogody przebiegła w miłej, przyjaznej atmosferze
i pozwoliła na integrację trzech Kół Gospodyń oraz całego społeczeństwa Gminy Wojciechów. Serwowane dania z kowadła oraz marynaty i kiszonki przygotowane do konkursów zachwyciły smakiem i wyglądem wszystkich, którzy mieli okazję ich degustacji.