wyjazd studyjny zdjęcie główne

Owocny wyjazd studyjny po dobre praktyki Północnej Lubelszczyzny

Jednym z etapów realizacji projektu pn. „Potencjał kulinarny Gminy Wojciechów – budowanie marki Ziemi Wojciechowskiej na bazie produktów tradycyjnych” realizowanego przez Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie był Wyjazd Studyjny „Dobre praktyki aktywizacji społeczności lokalnej w oparciu o dziedzictwo kulinarne Północnej Lubelszczyzny”.

piesza wycieczka szlakiem pracowni ginących zawodów

W dniu 8 września 2023 r. uczestnicy projektu pod opieką pracowników GOK w Wojciechowie, wyruszyli w kierunku Białej Podlaskiej by zapoznać się ze Szlakiem Pracowni Ginących Zawodów. Pierwszym punktem programu było zwiedzanie Pracowni Zdobnictwa Ludowego w Worońcu, prowadzonej, podobnie jak siedem pozostałych izb twórczych przez Gminny Ośrodek Kultury w Białej Podlaskiej. Podczas pobytu grupa z Wojciechowa uczestniczyła w warsztatach plastyki obrzędowej nt. Ozdoby chłopskiej kuchni oraz wysłuchała opowieści o działalności artystycznej tego miejsca i osób z nim związanych.

Dalszy ciąg zwiedzania

Następnym punktem programu było zwiedzanie Pracowni Tkackiej im. Stanisławy Baj w Hrudzie.
To urokliwe miejsce z obszerną salą warsztatową, pozwoliło uczestnikom projektu zdobyć wiedzę
i umiejętności praktyczne z procesu tkania pereborów jako elementu zdobiącego obrusy i stroje tradycyjne. Grupa miała okazję obejrzeć doskonale wyposażony warsztat, w którym prowadzona jest nauka tkactwa dla osób w każdym wieku, co pozwala mieć nadzieję, że te umiejętności zostaną przekazane następny pokoleniom.

Po smacznym obiedzie mieszkańcy Gminy Wojciechów udali się do Muzeum Południowego Podlasia, w którym zwiedzili wystawy stałe oraz otaczający kompleks parkowy.

warsztaty tematyczne nt ginących zawodów

W godzinach popołudniowych wycieczkowicze pojechali do Pracowni Kulinariów Regionalnych w Perkowicach, gdzie pod kierunkiem energicznych gospodyń wspólnie przyrządzali kołacze i kulebiaki wpisane na listę produktów tradycyjnych. Spotkanie to, było okazją do rozmów na temat procedur rejestrowania produktów oraz możliwości jakie daje posiadanie certyfikowanych potraw regionalnych. Grupa zwiedziała pracownię oraz dobrze wyposażoną kuchnię oraz wysłuchała pogadanki na temat działalności tego miejsca, inicjatyw społecznych skupionych na promocji kuchni chłopskiej z Północnej Lubelszczyzny.

Drugi dzień zwiedzania

Drugiego dnia wyjazdu studyjnego uczestnicy odwiedzili Krainę Rumianku w Hołownie. Wizytę rozpoczął panel wykładowy ,,Rozwój przedsiębiorczości lokalnej w oparciu o uprawę ziół na przykładzie Krainy Rumianku” , „Koncepcja Wioski Mlecznej – budowanie oferty turystycznej na bazie kulinarnych produktów tradycyjnych”, oraz „Tradycyjne potrawy Północnej Lubelszczyzny jako główna oś działalności Stowarzyszenia „Perły Chmielowa”. Cennym rezultatem tych wykładów popartych prezentacjami multimedialnymi obrazującymi poszczególne działania, było spotkanie z działającymi społecznie osobami, które rozwijają przedsiębiorczość na wsi w oparciu o zioła, mleko czy potrawy tradycyjne. Wspólne rozmowy, wymiana wiedzy i doświadczeń pozwoliły na poznanie dobrych praktyk aktywizacji społeczności lokalnej z tamtego terenu.

gra terenowa awantura w krainie rumianku

Po dawce wiedzy teoretycznej przyszedł czas na aktywne zwiedzanie wioski. Uczestnicy podzieleni na grupy wzięli udział w grze terenowej – Awantura w Krainie Rumianku. Po dotarciu do wyznaczonych na mapie miejsc, uczestnicy wykonywali specjalne zadania i zdobywali przedmioty, które po zaciekłych targach wymienili u Karczmarki na rumiankowe dukaty. Wędrując od postaci do postaci można było zdobyć wiedzę o ziołach, garncarstwie czy dawnych zajęciach domowych. Element rywalizacji dostarczył grupom niezwykłych emocji i wiele radości.

Ciekawą atrakcją dla uczestników projektu okazała się przejażdżka wozem drewnianym tzw. „Strzałą Polesia”, dzięki której grupa dotarła do Manufaktury Zielarskiej na warsztaty „Potrawy Dzikiej Kuchni”.

Pod okiem Pań prowadzących, każdy z uczestników mógł samodzielnie nazbierać kwiaty oraz zioła, a następnie przygotować z nich potrawy. Pobyt w Manufakturze był okazją do poznania właściwości ziół i odkrycia nowych smaków.

Grupa powróciła do Wojciechowa w późnych godzinach wieczornych z mnóstwem inspiracji
i pomysłów na działania.

projekt potencjał kulinarny gminy wojciechów baner