Identyfikacja dziedzictwa kulinarnego Ziemi Wojciechowskiej

/, Potencjał kulinarny Gminy Wojciechów KSOW 2023/Identyfikacja dziedzictwa kulinarnego Ziemi Wojciechowskiej

Identyfikacja dziedzictwa kulinarnego Ziemi Wojciechowskiej

 

Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie realizuje projekt pn. „Dziedzictwo lokalne Gminy Wojciechów – nowoczesne formy dystrybucji” . W ramach operacji prowadzone są wywiady na temat tradycji kulinarnych Ziemi Wojciechowskiej.  Rozmowy prowadzi dr Marzena Badach z Zakładu Kultury Polskiej Instytutu Nauk o Kulturze na Wydziale Filologicznym UMCS.

Do wywiadów wytypowano 20 osób,  z terenu Gminy, które pamiętają kuchnię przedwojenną, lub były świadkami przemian w sposobach żywienia na Ziemi Wojciechowskiej. 

Materiał pozyskany z wywiadów pomoże w wyszukaniu potraw charakterystycznych dla Ziemi Wojciechowskiej, które mają szansę trafić na Listę Produktów Tradycyjnych. Będą też okazją do zebrania tradycyjnych receptur, a także zwyczajów i obrzędów związanych z przyrządzaniem i spożywaniem posiłków.

Z niecierpliwością czekamy na efekty tych działań.

2023-11-03T11:47:47+00:0024 lipiec, 2023|Categories: Aktualności, Potencjał kulinarny Gminy Wojciechów KSOW 2023|