Początek października przyniósł kolejne działania w ramach projektu „Potencjał kulinarny Gminy Wojciechów – budowanie marki Ziemi Wojciechowskiej na bazie produktów tradycyjnych”. W remizach strażackich w Stasinie oraz w Wojciechowie Kolonii Pierwszej odbyły się Warsztaty Kuchni Regionalnej przeprowadzone przez Koła Gospodyń Wiejskich „Lawenda” oraz „Jedyneczki”. Odbiorcą warsztatów w Stasinie były członkinie KGW Sporniaczanki, natomiast KGW Jedyneczki przeprowadziły warsztaty dla Klubu Seniora.
Warsztaty odbyły się po konsultacji i w ścisłej współpracy z przedstawicielami zespołu badawczego, składającego się z etnografów, specjalistów w dziedzinie kuchni regionalnej, którzy w ramach projektu przeprowadzili wywiady z 20 mieszkańcami gminy Wojciechów, pamiętających dawne, lokalne przysmaki.
Po przeanalizowaniu badań, wyselekcjonowano kilkanaście potraw spełniających wymogi wpisania na Listę Produktów Tradycyjnych. Podczas warsztatów każda z grup przygotowała po 6 wybranych potraw, starając się w jak najlepszy sposób odtworzyć podane przepisy. Przyrządzane dania to m.in. pierogi z różnymi farszami, kapusta z grochem, kasza z dynią, racuszki na maślance czy parzybroda.
Te bardzo udane warsztaty pozwoliły sięgnąć do korzeni kuchni regionalnej Ziemi Wojciechowskiej i wskrzesić dawne, pyszne smaki. Sprzyjały również integracji oraz twórczym pomysłom na zbudowanie marki Ziemi Wojciechowskiej na bazie produktów tradycyjnych.
Sprecyzowane przepisy oraz fotografie tych dań już wkrótce zostaną rozpropagowane wśród mieszańców naszej gminy za pośrednictwem wydawnictwa przygotowywanego w ramach realizowanego projektu.