Konkurs Kulinarny „Sztuka mięsa z kowadła” rozstrzygnięty

/, Rozwój Gminy Wojciechów KSOW/Konkurs Kulinarny „Sztuka mięsa z kowadła” rozstrzygnięty

Konkurs Kulinarny „Sztuka mięsa z kowadła” rozstrzygnięty

W niedzielę 18.09.2022  r. w ramach projektu „Rozwój Gminy Wojciechów w oparciu o dziedzictwo kulinarne oraz tradycje kowalskie”, Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie zorganizował Konkurs Kulinarny „Sztuka Mięsa z Kowadła”. Konkurs skierowany był do kół gospodyń, stowarzyszeń, właścicieli punktów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych, lokalnych organizacji oraz osób fizycznych z terenu Gminy Wojciechów biorących udział w projekcie. W wydarzeniu udział wzięli: Koło Gospodyń Wiejskich „Lawenda” w Stasinie, Koło Gospodyń Wiejskich „Jedyneczki” z Wojciechowa Kol. I oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Sporniaczanki” ze Sporniaka. Konkurencja polegała na przygotowaniu w określonym czasie potrawy mięsnej opartej na tradycyjnej recepturze w nowoczesnej aranżacji.  Głównym składnikiem potraw było mięso wieprzowe, drobiowe lub ryby, a dodatki były przygotowane na bazie produktów lokalnych i tradycyjnych.  Do przyrządzania dań na otwartym ogniu uczestnicy wykorzystali grille, rożna lub ruszta, natomiast do serwowania Kapitule Jury użyli rozstawionych przy Wieży Ariańskiej kowadeł. Inwencji twórczej wymagało również nadanie przygotowanym potrawom nazw odnoszących się do Ziemi Wojciechowskiej i tradycji kowalskich.

Zarówno Komisja jak Organizatorzy Konkursu byli pod ogromnym wrażeniem kreatywności uczestników w przygotowaniu dań kulinarnych w autorskiej aranżacji, wykorzystując oryginalny sposób podania potrawy na kowadle.

Uczestnicy przedstawili do konkursu łącznie 15 dań mięsnych z dodatkami.

Komisja w składzie: Agnieszka Filiks – Restaurator, Piotr Huszcz – Kucharz i Roman Czerniec-Kowal przyznali następujące miejsca:

I miejsce (42 pkt.), otrzymała grupa: Czesław Rodak, Helena Żaba i Leszek Bednarczyk za „Podkówki z kowadła”

II miejsce (40pkt.), otrzymała grupa: Jadwiga Ozimek, Teresa Mirosław i Teresa Zaręba za „Kopytko z młoteczkiem”

III miejsce (39pkt.) otrzymała grupa: Krystyna Marcewicz, Anna Wójcik i Grażyna Bednarczyk za „Jęzor Kowala grilowany”

Ponadto komisja przyznała 6 wyróżnień I stopnia dla:

  1. Elżbiety Mirosław, Katarzyny Jęczeń i Bożeny Walczak za „Karczek z haka grillowany w marynacie jogurtowej”
  2. Marzeny Stachyry, Anny Matyjasik i Katarzyny Kowalczyk za „Mini kebaby od Wojciechowski Baby sałatu i kozim syrem”
  3. Anny Pruś, Barbary Czerniec i Urszuli Dąbrowskiej za „Kowalowe piersi”
  4. Wioletty Lewtak, Haliny Zawadzkiej i Ewy Węgorowskiej za „Kolorowe pogrzebacze kowala”
  5. Renaty Zielonki, Moniki Koziej i Elżbiety Basak za „Cycki Kowalowej”
  6. Zofii Muciek, Barbary Filipiak i Marty Kiernickiej za „Rybne podkówki”

Oraz 6 wyróżnień II stopnia dla:

  1. Barbary Stępień, Kazimiery Ozimek i Barbary Basak za „Karczycho spod kowadła”
  2. Agnieszki Piróg, Anny Młodnickiej, Grażyny Czępińskiej za „Żeberka z kowalskiego ogniska w glazurze”
  3. Małgorzaty Kowalczyk, Moniki Majczak i Małgorzaty Żuchnik za „Karczek młotem trącony”
  4. Lidii Rodak, Krystyny Mirosław i Marianny Gawlik za „Karczek kowala na czerwonych węgielkach”
  5. Danuty Niedzieli, Teresy Anasiewicz i Marianny Miareczki za „Żeberka z paleniska”
  6. Elżbiety Rynkowskiej, Stanisławy Czerniec i Grażyny Jóźwik za „Żebro kowala”

Udział w konkursie to niezwykłe wydarzenie zarówno dla organizatorów jak i uczestników, którzy przygotowywali się do niego uczestnicząc  w warsztatach „Tradycyjne potrawy w nowoczesnej aranżacji” oraz  „Mięsiwo i steki z serca kuźni – ognia i kowadła”. Konkurs ten wymagał ogromnej kreatywności i przyczynił się do zastosowania w praktyce wiedzy i umiejętności poznanych w projekcie „Rozwój Gminy Wojciechów w oparciu o dziedzictwo kulinarne i tradycje kowalskie”. Uczestnicy tego wydarzenia wykorzystując potencjał dziedzictwa kulinarnego regionu oraz kultywowanie tradycji kowalskich  zdobyli nowe doświadczenie w dokumentowaniu, odkrywaniu i prezentowaniu kulinarnych tradycji Ziemi Wojciechowskiej.

Na zakończenie konkursu wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty udziału

w projekcie „Rozwój Gminy Wojciechów w oparciu o dziedzictwo kulinarne i tradycje kowalskie”

2022-09-20T14:49:15+00:0020 wrzesień, 2022|Categories: Aktualności, Rozwój Gminy Wojciechów KSOW|