Dożynki Parafialno-Gminne Wojciechów 2019

//Dożynki Parafialno-Gminne Wojciechów 2019

Dożynki Parafialno-Gminne Wojciechów 2019

Tegoroczne Święto Plonów w Gminie Wojciechów obchodziliśmy 25 sierpnia. Organizatorem wydarzenia byli: Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie, Urząd Gminy w Wojciechowie, Rada Gminy Wojciechów oraz Parafia Rzymskokatolicka w Wojciechowie.

Podczas Dożynek mieszkańcy naszej gminy po raz kolejny mieli okazję wziąć udział aż w czterech konkursach:
– w konkursie wieńców dożynkowych
– w VI konkursie „Smaki Ziemi Wojciechowskiej – dania mączne”.
– w IV konkursie „Smaki Ziemi Wojciechowskiej – nalewki”
–  Konkursie Publiczności na najładniejszy wieniec

W tym roku pogoda dopisała i odbył się przemarsz korowodu dożynkowego. Uroczystość rozpoczął marsz w wykonaniu Orkiestry Dętej OSP w Wojciechowie.

Do konkursu na najładniejszy wieniec dożynkowy zgłosiło się 6 delegacji:

  1. Koło Gospodyń Wiejskich „Jedyneczki”
  2. Wsi Sporniak
  3. Stowarzyszenie pod nazwą „Sporniaczanki”
  4. Koło Gospodyń Wiejskich ze Stasin
  5. Zespół Magnificat z Palikij
  6. Sołectwo Palikije Drugie

Prezentacji wieńców towarzyszyły krótkie występy słowno – muzyczne, które również miały wpływ na ocenę Jury. Wieńce oceniała Komisja w składzie:
Marzena Bury – etnograf z Muzeum Wsi Lubelskiej oraz Mariola Tymochowicz – etnolog w  Zakładzie Kultury Polskiej Uniwersytetu  M.C. Skłodowskiej  w Lublinie.

Pierwszym punktem była msza dziękczynna, która odbyła się o 12:00. Mszę odprawili księża – Jan Hałasa proboszcz parafii Wojciechów oraz Bartłomiej Zwoliński proboszcz parafii Matki Bożej Pocieszenia w Krasnymstawie. Jak co roku oprawę muzyczną mszy oprócz pana Organisty przygotował Zespół Magnificat z Palikij oraz Orkiestra Dęta OSP w Wojciechowie, która po mszy zagrała  półgodzinny koncert. Pan Wójt przywitał wszystkich gości oraz zgromadzonych podczas uroczystości dożynek. Następnie na scenie przy Wieży Ariańskiej wystąpiło Stowarzyszenie pod nazwą „Sporniaczanki”.

O godzinie 15.00 nastąpiła prezentacja potraw zgłoszonych do Konkursu Kulinarnego „Smaki Ziemi Wojciechowskiej – potrawy z mąki”. Była to już szósta edycja konkursu, którego głównym celem jest promocja tradycyjnych potraw kulinarnych charakterystycznych dla Ziemi Wojciechowskiej oraz wymiana doświadczeń, rozbudzenie pomysłowości
kreatywności uczestników oraz integracja i aktywizacja społeczności lokalnej Gminy Wojciechów. Konkurs ten adresowany był do kół gospodyń, stowarzyszeń, właścicieli punktów gastronomicznych i kwater agroturystycznych, oraz osób indywidualnych z terenu Gminy Wojciechów.

W konkursie wzięli udział następujący uczestnicy:

 

  1. Czesława Wójtowicz przygotowała łazanki
  2. Lucyna Świderska przygotowała ciasto drożdżowe
  3. Zofia Gędrek przygotowała pierogi z soczewicą i mięsem
  4. Danuta Wartacz przygotowała naleśniki z serem
  5. Koło Gospodyń Wiejskich ze Stasina przygotowało racuchy i naleśniki nadziewane jabłkami
  6. Anna Kowalska Kwatera Agroturystyczna „Gajowaniaka” przygotowała kluski z makiem i placki z fajerki
  7. Koło Gospodyń Wiejskich „Jedyneczki” zaserwowało kluski z makiem.
  8. Halina Jarosińska przygotowała łyscoki gryczane i keks na drożdżach z dynią

 

 

Produkty konkursowe były oceniane przez etnografów: Marzenę Bury i Mariolę Tymochowicz, oraz przez Annę Zabiegłą i Jarosława Zubrzyckiego  – Radnych Gminy Wojciechów.
Komisja konkursowa oceniała smak, wygląd i aranżację potraw, sposób prezentacji oraz ich obecność w tradycji kulinarnej Ziemi Wojciechowskiej.
Po ocenie przez Komisję Konkursową przygotowane wyroby zostały przeznaczone bezpłatnie do degustacji dla publiczności.

W konkursie na najlepszą nalewkę udział wzięli następujący uczestnicy:

  1. Czesława Wójtowicz
  2. Tomasz Tomczyk
  3. Marek Lewandowski
  4. Kazimierz Wartacz
  5. Krzysztof Kroczak
  6. Danuta Wartacz
  7. Zofia Gądek
  8. Robert Pałyga
  9. Andrzej Węgorowski
  10. Halina Jarosińska
  11. Krystyna Twardowska
  12. Tadeusz Mancewicz
  13. Bożena Walczak
  14. Koło Gospodyń Wiejskich w Stasinie
  15. Bernardyna Bochen
  16. Stanisław Miareczka
  17. Małgorzata Żuchnik
  18. Anna Kowalska
  19. Krzysztof Kędra
  20. Stowarzyszenie u Żródeł Ciemięgi
  21. Danuta Cabań
  22. Lucyna Świderska

 

Nalewki oceniane były przez: Krystiana Gorzkowskiego – członka Stowarzyszenia Kelnerów Polskich, wieloletniego jurora na konkursach nalewek oraz Radnych Gminy Wojciechów: Mariusza Błaszczaka, Dariusza Kołodziejczyka i Tomasza Kowalskiego.

 

Około 16:00 nastąpił obrzęd dzielenia oraz przekazania chleba dożynkowego. Starostowie Dożynek – Milena Skiba ze wsi Palikije Pierwsze oraz Krzysztof Walczak ze wsi Stasin oddali w ręce Wójta Gminy Artura Markowskiego, bochen chleba upieczony z mąki z tegorocznych zbóż. Włodarze Gminy, Starostowie oraz młodzież częstowali podzielonym chlebem wszystkich zebranych na placu przy Wieży Ariańskiej. Wójt uhonorował również starostów Dożynek, wręczając im dyplomy oraz statuetki z motywem podkowy i kłosów, wykute przez Romana Czernieca – kowala z Wojciechowa. Po części oficjalnej zebrani obejrzeli występy Klubu Seniora, „Gajowych Gwiazdeczek” oraz Kapeli Wojciechowskiej. Gwiazdą wieczoru był Zespół Miglanc, który rozbawił publiczność. W późnych godzinach popołudniowych nastąpiło ogłoszenie wyników przeprowadzonych konkursów.

W konkursie wieńców dożynkowych jury przyznało następujące nagrody:
– w kategorii wieńców tradycyjnych:

I nagrodę w wysokości  800 zł otrzymał wieniec Koła Gospodyń Wiejskich ze Stasina

II nagrodę w wysokości 700 zł otrzymał Zespół Magnificat

III nagrodę w wysokości 600 zł otrzymało Sołectwo Palikije Drugie

-w kategorii wieńców współczesnych:

I nagrodę w wysokości 800 zł otrzymał wieniec przygotowany przez Stowarzyszenie pod nazwą Sporniaczanki

II nagrodę w wysokości 700 zł otrzymał wieniec Koła Gospodyń Wiejskich „Jedyneczki”

III nagrodę w wysokości 600 zł otrzymała delegacja ze wsi Sporniak.

Wszystkie wieńce otrzymały nagrody rzeczowe ufundowane przez firmy Lavista i Marcopol.

 

W konkursie ,,Smaki Ziemi Wojciechowskiej – dania mączne” po podliczeniu głosów komisja przyznała następujące miejsca:
I miejsce – 40 punktów i nagrodę w wysokości 400 zł oraz nagrodę rzeczową od firmy Marcopol, otrzymała Halina Jarosińska za „łyscoki gryczane

II miejsce – 37 punktów i nagrodę w wysokości 350 zł oraz nagrodę rzeczową od firmy Marcopol otrzymała Anna Kowalska Kwatera Agroturystyczna „Gajowianka”  za „placki z fajerki”;

III miejsce – 36 punktów i nagrodę w wysokości 300 zł oraz nagrodę rzeczową od firmy Marcopol otrzymała Lucyna Świderska za „placek drożdżowy”

Wyróżnienie specjalne  – 34 punktów i nagrodę w wysokości 200 zł otrzymała Zofia Gędek za „pierogi z soczewicą i mięsem”

Wyróżnienia w kwocie 150 zł otrzymali: Koło Gospodyń Wiejskich „Jedyneczki” za „kluski z makiem” (p 29) Danuta Wartacz za „naleśniki z serem” (p. 28); Koło Gospodyń Wiejskich ze Stasina za „naleśniki nadziewane jabłkami” (p. 26) ;  Czesława Wójtowicz za „łazanki”:

 

W konkursie ,,Smaki Ziemi Wojciechowskiej – nalewki” po podliczeniu głosów komisja przyznała następujące miejsca:
I miejsce  – 94 punkty i nagrodę w wysokości 250 zł otrzymała nalewka „Malinówka”  wykonana przez Marka Lewandowskiego

II miejsce  – 93 punkty i nagrodę w wysokości 200 zł otrzymała nalewka „Rabarbarówka” wykonana przez Krzysztofa Kędrę.

III miejsce  – 90 punkty i nagrodę w wysokości 150 zł otrzymała nalewka „Wzlot zmysłów” wykonana przez Annę Kowalską.

Pozostali, którzy zgłosili nalewkę do konkursu dostali za udział po 50 zł.

Nagrody pieniężne przyznane w konkursach ufundowane zostały przez Radę Gminy Wojciechów, Komisję Prawa, porządku Publicznego, Rolnictwa, Środowiska i Gospodarki Wodnej, Wójta Gminy Wojciechów, Sekretarz Gminy Wojciechów oraz przez sponsorów Dożynek.

Dla wszystkich delegacji oraz zespołów artystycznych biorących udział w Dożynkach przygotowane były potrawy z grilla. Na placu przy Wieży Ariańskiej swoją ofertę prezentowali również pracownicy Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

Odbył się również Konkurs Publiczności na najładniejszy wieniec dożynkowy, osoby zgromadzone na placu mogły oddawać głosy. Na wieńce oddano 194  głosy. Decyzja publiczności liczbą 72 głosów wygrał wieniec Koła Gospodyń Wiejskich w Stasinie, 36 głosów zdobył wieniec Stowarzyszenia pod nazwą „Sporniaczanki”, 31 głosów Zespół Magnificat, 28 głosów Koło Gospodyń Wiejskich Jedyneczki, 22 głosy Sołectwo Palikije Drugie, 5 głosów dostał wieniec delegacji wsi Sporniak.  Panie
z Koła otrzymały też nagrodę ufundowaną przez Firmę Marcopol oraz przez Marka Wojciechowskiego Radnego Sejmiku Województwa Lubelskiego.

Spośród osób głosujących zostały rozlosowane nagrody rzeczowe. Bank Spółdzielczy w Poniatowej przeznaczył na nagrodę rower, natomiast Firma Markopol ufundowała tortownice i skrzynki narzędziowe.

Dziękujemy serdecznie uczestnikom oraz wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji Tegorocznego Święta Plonów: delegacjom, jury, uczestnikom konkursów, sponsorom, księżom, Dyrekcji i Szkół Szkoły Podstawowej w Wojciechowie, dzieciom w strojach regionalnych, zespołom występującym na dożynkowej scenie oraz strażakom z OSP w Kol. I Wojciechów.

Sponsorami tegorocznych dożynek byli:

Lotto Totalizator Sportowy, Komisja Prawa, Porządku Publicznego, Rolnictwa, Środowiska i Gospodarki Wodnej, Bank Spółdzielczy w Poniatowej Oddział w Wojciechowie, Artur Markowski Wójt Gminy Wojciechów, Agata Gliwka Sekretarz Gminy Wojciechów, Pawtrans Holding Sp. z o. o., Sklep spożywczo – Przemysłowy GUCIO – Sławomir Kruczek, Firma Produkcyjno-Handlowo-Usługowa „ALFA” Sławomir Piech, PW Stachyra – Stanisław Stachyra, Stokrotka, Agnieszka Kołodziejczyk – Biuro Rachunkowe, Roman Grelowski – Tartak Wojciechów, Przedsiębiorstwo Wielobranżowe STAHA – Stanisław Maj, Ewa i Mirosław Kamińscy – Gospodarstwo Szkółkarskie, Karczma Biesiada Włodzimierz Czerniec, Anna Mirosław-Pyda Sklep Spożywczo-Przemysłowy, Anna Gubańska Sklep Ignaców, LAVISTA, Tadeusz Rumiński Lewiatan, Kuźnia Wojciechów – Roman Czerniec, MARKOPOL, Piekarnia EMTO, U Hanysa, Lokalna Organizacja Turystyczna Kraina Lessowych Wąwozów, Ireneusz Kamiński Multikoncept, Kierownik Budowy 24PL, INOX-TECH Marcin Mirosław.

2019-08-27T16:00:55+00:0027 sierpień, 2019|Categories: Aktualności|